Mørkere tider & fisk…

Det er ikke fordi jeg har noget imod efterår og vinter. Slet ikke. Men koncentreret mørke derimod, det er slemt. Ikke direkte frygteligt, men bare lidt slemt. Også selvom vi ved, at det går over igen. For når det er væk, så ved vi, at foråret og sommeren er kort, kold og våd – og ligebagefter kommer efterår og vinter.

Men jeg har gjort en meget stor opdagelse, som jeg bliver nødt til at dele. Faktisk forholder det sig sådan, at dagens længde er fiske-formet. Med lidt god vilje. Vi er ved fiskens hale. Om lidt – ved juletid – er grusomheden på sit højeste. Dagen er blevet overtaget af nat, og vi må nøjes med 7 halvlyse timer i døgnet. Hvis vi er heldige, så akkompagneres de af regn, snesjap og højere energipriser. Til foråret, når halen begynder at blive til fisk, så får eftermiddagen et boost i form af sommertid. Det er det diskrete hop i fiske-grafen.

 

Ny PC eller ny Macbook Pro Retina

Det er et svært valg. Skal man kaste sine penge efter en pc eller en Mac. Hvis man nu antager at der fandtes to harwaremæssigt ens bærbare produceret af henholdsvist Lenovo og Apple. Lad os sige, at begge maskiner har quad-core inten processorer, dobbelt graffikkort, 8GB RAM, og 256 GB SSD disk. Pc’eren har en 14″ skærm med 1600×900 punkters opløsning, mens Mac’en har en 15″ Retina skærm med 2880×1800 punkter. Mac’en er til gengæld ca. 1.500 kr. dyrere.

Hvilken skal man vælge? Jeg har nu arbejdet knap to måneder på to maskiner fra hhv. Apple og Lenovo. Maskinernes specifikationer ligner ovenstående tankeksperiment, med den undtagelse at min PC kun har dual core i5 processor, 1 grafikkort, 4GB RAM og 160GB SSD disk. Lad os bedømme dem på operativsystem, det æstetiske og skærmen.

Windows vs. Mac OS X: Først en tilståelse. Jeg aner ikke hvad den version af Windows, der er installeret på PC’en, hedder. Og jeg kan heller ikke finde ud af, hvordan jeg finder ud af det. På Mac’en er det nemt. Æble-menu og ‘Om denne Mac’. Det er version 10.8.1. – også kaldet Mountain Lion. Generelt er OS X Windows overlegent i brugervenlighed – det er et intuitivt operativsystem – men det er jo ingen nyhed. Den version af Windows, som jeg sidder på er bedre end ellers, men man skal stadig hjælpe den på vej hele tiden, fx ved at svare på systemmeddelelser. Det positive er at visse teknologier såsom remote desktop virker mere smooth på Windows, mens webbrowsing i Explorer virker uendeligt mere sløvt (hvilket måske i nogen grad skyldes Mac’ens hardwarefordel).

Hvis jeg kunne få Metaframe, remote desktop eller hvad det nu hedder, til at spille perfekt på min Mac, så ville jeg kun sjældent – faktisk aldrig – hoppe over på pc’en.

Design og ergonomi: Den er nem. Men det betyder ikke, at Mac’en ikke kunne forbedres. Fx kunne den godt have en blødere kant, der hvor man hviler håndleddet. Knapperne på PC’en har længere vandring, hvilket er en smagssag. Lenovoen har to muligheder for at bruge mus; en styrepind-ting mellem g, h og b tasterne. Knappen er god, men langsom og dårlig til præcisionsarbejde. Den anden indbyggede mulighed er en standard trackpad. Eneste minus ved trackpaden, er, at multitouch er dårligt implementeret (fx er scroll op og ned med to fingre meget langsomt). En positiv ting ved Lenovos taster, er, at de har en ru overflade. Det er godt arbejde på, men designmæssigt ville det ikke spille på Mac’en. En anden fordel, jeg har opdaget, er at man selv kan sætte tasterne på igen, hvis fx ens 2 årige søn skulle pille dem af. Det kan man ikke på Mac’en – men der kan de heller ikke umiddelbart pilles af (det skyldes den lange vandring på Lenovoens tastatur).

Alt i alt er Lenovos tastaturet nok lidt bedre at skrive på, men jeg ville af æstetiske årsager ikke have det siddende på min Mac.

Og et andet plus ved Lenovoens design. Den har dræn i bunden af plastic coveret. Det betyder, at hvis du spiller cola, så kan væsken løbe ud gennem bunden. Måske kan man endda hælde vand over tastaturet efter at man har spildt cola, for at skylle klisteret af :-)

Konklusionen er at Lenovoen er grim, eller kedelig, men alt fungerer efter hensigten.

Skærm: Dette er et ømt emne. Efter at Office, Stata og de 3. parts programmer jeg ellers bruger nu understøtter retina display, så kan valget virke som en no-brainer. Retina er fantastisk! Punktum.

Men… Selvom Mac’ens skærm er rasende dyr, så virker den ikke som den skal. Den lider nemlig af ‘image resistence’, ‘image retention’ eller ‘ghosting’. Kært barn, mange navne. Klik på dette link, så forstår du nok hvad det handler om: http://www.marco.org/rmbp-irtest.html

eller her: https://discussions.apple.com/thread/4221553?start=0&tstart=0

Jeg har fået mit skærmpanel skiftet i Humac een gang. Det tog 4 dage. Men det nye panel lider af samme fejl, så den må afsted igen.

Altså. Det er bare ikke godt nok, Apple. I er faldet af på den efter Jobs! Først sender I en maskine på gaden, hvor et helt batch af skærm-panelerne er fejlbehæftede. Og vi snakker skærme til 7.500 kr. stykket, for pokker. Så sender i et OS 10.8 på gaden der ikke er ordentligt gennemtestet. Hele den første måned kunne jeg ikke opnå stabil forbindelse til Exchange-serveren på mit arbejde. Det var det værste, men der er flere småfejl, som er ved at være rettet nu (i version 10.8.2). Så sender i iOS 6 på gaden. Behøver jeg sige mere???

Konklusion. Jeg vil stadig vælge Macbook’en frem for Lenovoen. Al den overbevisning, jeg behøver, kan jeg få ved at kigge på samme billede taget med mit Leica M9 og en Summilux 50 på begge skærme. Mac’en vinder. Punktum.