Den første ridse er nok den værste…

Man skal ikke græde over støv på sensoren og ridser i lakken, men alligevel. Jeg fatter ikke helt hvor støvet kommer fra for jeg har kun skiftet linse 2-3 gange på M9′eren, men der har alligevel lagt sig et støvkorn på sensoren. Men taget i betragtning hvor meget støv, der sætter sig på et film-negativ på de 10-15 sekunder der går, fra det tages det ud at plastik-holderen til det er inde i scanneren, så er det måske ikke underligt. Støv kan jo også fjernes…

Men fuck. Ridser på kamerahuset kan ikke fjernes. Dem må man leve med i al evighed. Man bliver sågar mindet om dem, hver eneste gang man kigger på bagsiden af kameraet. Lige dér, 1/2 cm under flash-skoen, en hel serie af ridser på ca. 3 cm i længden. Efter at have Googlet lidt, har jeg fundet ud af at malingen på den grå M9′er er mere skrøbelig end på den sorte version. Nå, men eneste trøst er, at den første ridse siges at være den værste. Heldigvis er det jo bare en vidnesbyrd om at kameraet bliver brugt – indtil videre har det taget lidt over 1.000 skud.

Sidste billede nedenfor viser finder-blokeringen med en 50mm Summicron monteret. Den blokerer overhovedet ikke 50mm linjen i søgeren, men det ville den nok have gjort, hvis jeg havde monteret en modlysblænde. Søgeren er iøvrigt et kapitel for sig. Vandvittig klar, men jeg kommer aldrig til at bruge 28mm linjerne, så jeg ville måske have være bedre stillet, hvis søgeren havde været M3-style med dens 0,91 x forstørrelse mod M9′erens 0,68 x forstørrelse. I praksis betyder det, at det bliver sværere at fokuserer med linser med længere brænvidde, fordi der lige skulle være plads til en 28mm frame.

l1001001.jpg

img_0403.jpg img_0390.jpg

3D

Et godt eksempel på 3-dimensionaliteten på min Voigtländer Nokton 35mm. Fotoet er fra Lofoten og taget ved f/4 eller f/5.6. Billedet er en ca. 25%’s beskæring af et originalt billede, og jpeg’en yder ikke helt optikken retfærdighed, men den specielle tre-dimensionalitet er bevaret. Klik på billedet for at se en større version.

l1000081.jpg