Large format

Today I had the (very) rare pleasure of having my photograph taken in large format. Imagine, a std. digital censor is 7×5 mm small, a normal negative is 24×36 mm, and this negativ is 4×5 inches big! That is huge! The amount of information on such a piece of film is just magnificent.

The proud owner of this fine piece of German engineering is Erik from Oslo. I took a snapshot of him and his wonderfull camera – a Linhof from the sixties.

So as you see, it is hard to imagine what an ordinary Friday at Vrije Universiteit will bring – I certainly did not expect this :-) 

img_0505.JPG

Om at grine af andres fejltagelser…

Min mor lærte mig, at det ikke er særligt pænt, at grine af andre menneskers fejltagelser. Men hvis vi nu siger, at vi griner med ham og ikke af ham, mon ikke det så går? Politiken’s Bush-citater

…og lidt mere fra The Daily Telegraph som joker med hvad Bush eventuelt kunne sige til Obama i en “overdragelsesvideo”:<<Let me remind you our enemies are always alert. And so are we. Our enemies are ever vigilant. And so are we. Our enemies are determined to destroy our way of life. And so are we.>>

Om ekskrementstudier…

Siden min ankomst til Holland har jeg undret mig over, hvorfor nogle toiletter har et plateau som ekskrementet lander på, istedet for at ‘plumpe’ ned i noget vand. Efter lang tids søgen kan jeg med glæde meddele, at jeg fundet forklaringen her.

De årsagssammenhænge: Varme tanker fra kolde Amsterdam

Det føles altid glædeligt at blive mindet om, at jeg ikke er den eneste, der bøvler med at identificere kausale sammenhænge. Dem jeg fordriver tiden med, handler fx om effekten af ledighed på helbreddet, effekten af depressioner på risikoen for at forlade arbejdsmarkedet og effekten af førtidig pensionering på helbreddet. I min verden er den slags årsagssammenhænge besværlige, fordi det ikke er tilfældigt hvem der bliver hhv. ledig, deprimeret eller går på efterløn.

Idag var der en artikel i ‘den mindst ringe’ om at brændselsfyr er en miljømæssig bombe der forårsager alverdens ubehageligheder af sygdomme. Artiklen citerer en undersøgelse, som finder at antallet af årlige dødsfald, der kan henføres til kakkelovne etc. er af samme størrelsesorden som antallet af trafikdrab:

Der skal forureningsafgift på brændefyring | information.dk
“Hjerte- og karsygdomme, luftvejslidelser og lungekræft er kendte og veldokumenterede effekter af forureningen fra brændeovne. Ifølge Miljøprojekt 1235 fra Miljøstyrelsen er antallet af dødsfald grundet forureningen fra brændeovne af samme størrelsesorden som antallet af trafikdræbte.”

Spørgsmålet er – som det citerede miljøprojekt også anfører – om der ikke findes faktorer, der samtidig påvirker koncentrationen af brændeovne og helbreddet, og som risiko-estimaterne ikke tager højde for.

Det er jo interessant i sig selv, men jeg syntes det er et lige så interessant spørgsmål, om det er en effektiv og miljøvenlig måde at holde varmen på, at hver ‘Jensen’ i landområderne skal have sin egen brændeoven.

Rusland, gas og George W.

I dag er der en interessant artikel i den mindst ringe om Rusland og dets forhold til vesten det i de seneste år er blevet krydret med overflyvninger af dansk og norsk luftrum med militærfly og brug af gas som pressionsmiddel (eller hvad det nu er de har gang i mht. Ukraine):

Rusland er som en kvinde, der sidder fast i et voldeligt ægteskab | information.dk

Tit forklares russernes adfærd med et behov for at ‘pisse territoriet af’ og vinde national genoprejsning. Det lyder også meget plausiblet. Men hver gang jeg læser om Rusland og dets underlige adfærd, så kommer jeg til at tænke på den amerikanske retorik, og om hvorvidt Bushs raketskjold, kan tænkes at øge russernes lyst og behov for at afgrænse deres interessesfære: Måkse bliver Russernes behov for storhed og nationalt selvværd udfordret af vestlig militær som rykker tættere på.

Hvis det er rigtig kan vi jo håbe, at den kommende amerikanske præsident kan få de internationale politiske vinde til at blæse med lidt lunere luft.

-4 grader

view.jpg

Jeg har været i Amsterdam i en uge nu, men har ikke været på sightseeing endnu. Tog derfor ind til byen idag, men måtte opgive at holde varmen efter en times tid.

Den gamle bydel – med alle kanalerne og de høje smalle byhuse – er ellers meget anderledes en den del af byen jeg bor i. ‘Zeeburg’, hvor jeg bor, er et gammelt havneområde med mange pakhuse. Nu er området imidlertid lavet om til beboelseskvarter, så de gamle pakhuse er blevet “bygget uden om” af moderne 10 etagers boligkomplekser. Jeg ved ikke hvad man kalder stilen, men arkitekturen er meget interessant – en finurlig blanding af gammelt og nyt. På den ene side af husene er havnen og på den anden side er jernbaneterrænet.

Skønt her er masser af lejligheder er området temmeligt dødt om aftenen. I aftes var jeg blevet lidt sliksyg, men der er ingen kiosker, supermarker eller lignende som har åbent klokken 22. Ikke som jeg er vandt til fra Nr.bronx.

Ovenfor er et sammensyet billede af udsigten fra lejligheden.

Om hvorfor 70 hedder halvfjerds

Når jeg er i Norge, så undres min kærestes familie altid over det danske talsystem: 50 = halvtreds, 70 = halvfjerds osv. Forklaringen er så enkelt, at jeg altid glemmer den :-) Derfor kommer denne online reminder til det danske talsystem for mig selv og andre skandinaver her (courtesy of Danmarks Radio):

Først må vi fastslå to trivialiteter:

Et: 1/2 = en halv, 1 1/2 = halvanden, 2 1/2 halvtredie, 3 1/2 halvfjerde etc., hvoraf kun de to første stadigvæk bruges i daglig tale.

To: Gange (multiplikation) hedder “sinde” på gammelt dansk.

Derfra er det lige ud ad landevejen.

60 = tre sinde tyve = 3 x 20. Almindelig sløseri med udtalen har ge “treds”

70 = halv fjerds sinde tyve = 3 1/2 x 20. Udtales “halvfjerds”

80 = fire sinde tyve = 4 x 20. Udtales “firs”

90 = halv fem sinde tyve = 4 1/2 x 20. Udtales “halvfems”