Vild med Podcast

Til turen i toget, på cyklen eller bare til at falde i søvn på. Her er en lille liste over nogle af mine podcast-favoritter (i tilfældig rækkefølge):

* Nordvestpassagen, DR 2016, fra serien “På Kanten af Verden (1:4)”. Den autentiske historie om Jens Munk, som i 1619 drog ud for at finde Nordvestpassagen. Fortællingen er baseret på nye interviews og Thorkild Hansens bog “Jens Munk” (Gyldendal, 1965). I parentes bemærket, er bogen, som jeg syntes var helt fantastisk, primært er baseret på førstehåndsberetninger, bl.a. fra Munks dagbog, men hvor disse kilder ikke slår til, hjælpes fortællingen på vej af fiktion. Det geniale ved Hansens skrivemåde er dog, at det eksplicit fremgår, hvad der er fakta og fiktion; sådan husker jeg det i hvert fald.

* Nu hvor vi er ved DRs podcastserie “På Kanten af Verden”, så bør jeg også fremhæve afsnit 3:4 med titlen Det Lykkelige Arabien, der igen læner sig op ad Thorkild Hansens – eller rettere hans bog af samme navn. Historien handler om Carsten Niebuhr, der af Frederik d. 5. sendes på en forskningsekspedition til Mellemøsten i 1760′erne. Ekspeditionens medlemmer dør een efter een på den 7 år lange rejse, og Niebuhr er den eneste som vender hjem til Danmark.

* Foruden DRs podcasts, er jeg også en stor fan af de de laver på Third Ear. Nogle af deres senere podcasts er blev til i samarbejde med Politiken; herunder var jeg særligt begejstret for historien om Kummefryserens storhed og fald, Drengen på knallerten og Ringbindsattentatet - bare for at nævne nogle få. I Third Ears arkiv finder man andre gode historier, som fx Farfars to liv, Kvinden på Isen eller Det blå brev.

* Den norske pendant til Ekstra Bladet, VG, har også en ret god krimi-podcast, som hedder “Uløst” – eller ‘uopklaret’. Det handler om mordet på en 17-årig pige på den norske vestkyst midt i halvfemserne. Politiet låser sig hurtigt fast på pigens fætter, men noget tyder på at der blev begået et justitsmord i sagen. Podcasten når ikke ‘Serial’-højder, men hvis man allerede har hørt den amerikanske hit-serie og behøver et nyt fix, så er Uløst et udemærket bud.

* Radio 24syvs serie i syv afsnit om Sincere var også så spændende, at den skal nævnes her. Reporterne jagter en Wikipedia-terrorist, der kalder sig Sincere. Personen bag aliaset bruger meget tid på at rette i Wikipedia-artikler, der er relateret til en person ved navn Jesper Winge Leisners: Susanne Biers samlever og manden bag flere 80′hits med pop-gruppen Rocazino og et par musicals. Men kan det virkelig passe, at Leisner er så ynkelig, at han bruger sine aftener på at nedgøre andre og fremhæve sig selv?

Et svalende billede

Udsigt mod syd, Gadevang.

Vores udsigt mod syd over Gadevang. Leica M9 + Summilux 50.

Når termometeret siger 29 grader indendørs og 30 ude så føles det godt, at tænke tilbage på de dage, for ikke så lang tid siden, hvor vi skulle have tre lag tøj på før vi gik ud – og hvor vi måtte fyre natten over i brændeovnen for at holde varmen.

IBM Model M og Wireless

Efter at have eksperimenteret med wireless i nogle år, med frustration, er jeg vendt tilbage til old school kobberteknologi.

Det første der røg var Sonos. Fint anlæg men jeg gider ikke genstarte udstyret hver 3. eller 4. gang, fordi jeg ikke kan få kontakt til afspilleren. Mit gæt: For mange netværk i mit nabolag på 2,4 GHz båndet.

Tænk at kunne fjernstyre – endsige programmere – sine elektriske lyspærer i hjemmet. Eller hvis de kunne skifte farve og næsten ikke brugte noget strøm. Det er ingen utopi for sådan er Philips Hue. Men tilføj blot tung trafik på 2,4 GHz båndet til ligningen for at nå samme resultat som Sonos.

Af samme årsag er arbejdscomputeren også forbundet til Internettet via Ethernet igen. Fastnettelefon har vi også (som backup) for Telenors mobilnet dækker kun godt halvdelen af lejligheden – selvom vi bor på Indre Østerbro. Til den trådløse teknologis forsvar skal dog siges, at vi stadigvæk sværger til FM-radioen og der er da heller ikke udsigt til at RC-helikopteren skal udstyres med kobbertråd…

Hvilket bringer mig til min nye gadget, der blev købt i et øjebliks nostalgisk rus. Det vil sige, helt ny er anskaffelsen nu ikke, for det er produceret i Skotland den 1. oktober 1997 og det er immervæk 17 1/2 år siden. Det er såkaldt “new old stock”. Vi taler om et IBM Enhanced Keyboard, den såkaldte model M.

L1004918

Men hvorfor købe et beige keyboard, der er omkring tre gange større end Apples BT tastatur og med PS/2 tilslutning, som vel er en teknologi der forsvandt på samme tid som 3,5″ diskette-drevet? I parentes bemærket, har jeg ‘hørt’, at visse sikkertjenester med tre bogstavers akronymer, bruger PS/2 samtidig med at de fysisk blokerer USB-porte osv på deres arbejdsstationer – intet må kunne lækkes.

Årsagen er en artikel, der vakte minder fra min første PC i begyndelsen af 1990′erne og undervisningen i maskinskrivning. Lyden af et klik er ikke bare et klik. Tastaturer fra dengang larmer på niveau med en skrivemaskine – IBM’s gør i hvert fald - og produktiviteten kan måles i decibel. Sikkert noget nogle forbrugere generelt sætter pris på for hvorfor skulle en iPhonen ellers afspille et kunstigt “klik” når man tager et billede med det indbyggede kamera?

Selvom tastaturet har PS/2 tilslutning, så kan det godt lade sig gøre at slutte det til en moderne PC. Alt hvad man behøver er en AKTIV PS/2 til USB konverter – hvis konverteren er passiv, ja, så virker det ikke. Jeg bestilte min på amazon.co.uk til 154 kr. Når jeg har haft lejlighed til at teste det nye gamle udstyr lidt længere, så skal jeg melde tilbage om fornøjelsen ved at skrive med buckling springs er vedvarende. P.t. er jeg underholdt..

L1004913

Frozen motion

Facinating to my eye. All shots taken with Leica M9 + Summilux 50mm. I forgot I had the ISO set at 800, which is the cause of the noise. Shutter speed was 1/4000 and aperture most likely to have been f/1.4. Why buy a Summilux to use it at anything but wide open? Which reminds me that I’ve just bought a 3 stop ND filter to use in sunlight. Will post some example shots soon.

Getting to Denmark?

” The Nordics cluster at the top of league tables of everything from economic competitiveness to social health to happiness. They have avoided both southern Europe’s economic sclerosis and America’s extreme inequality. “

The Economist har trykt et par artikler (her og her) om de nordiske velfærdsstater og deres (påståede) transformationssuccess – succes i at overgå fra underfinansieret tag-selvbord (smorgasbord?) i velfærdsbutikken til en mere økonomisk sammenhængende model.

Mørkere tider & fisk…

Det er ikke fordi jeg har noget imod efterår og vinter. Slet ikke. Men koncentreret mørke derimod, det er slemt. Ikke direkte frygteligt, men bare lidt slemt. Også selvom vi ved, at det går over igen. For når det er væk, så ved vi, at foråret og sommeren er kort, kold og våd – og ligebagefter kommer efterår og vinter.

Men jeg har gjort en meget stor opdagelse, som jeg bliver nødt til at dele. Faktisk forholder det sig sådan, at dagens længde er fiske-formet. Med lidt god vilje. Vi er ved fiskens hale. Om lidt – ved juletid – er grusomheden på sit højeste. Dagen er blevet overtaget af nat, og vi må nøjes med 7 halvlyse timer i døgnet. Hvis vi er heldige, så akkompagneres de af regn, snesjap og højere energipriser. Til foråret, når halen begynder at blive til fisk, så får eftermiddagen et boost i form af sommertid. Det er det diskrete hop i fiske-grafen.